Концертната 2009

Много рок и малко нови групи

<br />
Depeche Mode отново ще взривят публиката с мегапродукцията на 18 май на стадион &quot;Васил Левски&quot;

© Асен Тонев


Depeche Mode отново ще взривят публиката с мегапродукцията на 18 май на стадион "Васил Левски"

Музикалната година започна ударно на 11 януари с концерт на бирмингамската хардкор-пънк група Napalm Death, която идва у нас за втори път. Фактът е симптоматичен за предстоящата концертна дейност, с която публиката ще се сблъска през годината. Повечето от групите, които ще дойдат, са гостували повече от два пъти, а в стилово отношение определен превес имат множеството производни на рока.


Хардрок-кор-хеви


В потвърдените до момента изяви хардрок-кор-хеви линията е най-подчертана. Един от най-очакваните концерти е на основаната в Белу Оризонте бразилска хеви метъл формация Sepultura (една от ключовите в дед и траш-метъл стиловете в края на 80-те). Групата у нас забива за втори път (06.2.2009 - София/клуб Blue Box), след изявата им в Каварна през лятото на 2007. В сравнение с тях основаната от бившия фронтмен на Sepultura Макс Кавалера метъл банда Soulfly са истински шампиони. Те ще излязат за четвърти път пред българска публика на 15 март в столичната зала "Универсиада". На този фон първото гостуване на швейцарците Samael изглежда като свеж полъх, макар и за мнозина основаната през 1987 индъстриъл/блек метъл формация трудно да се възприема като най-новото от метъла. Вероятно те ще бъдат новината за метъл феновете и любителите на авангарда с техния несъмнено иновативен, индъстриъл ориентиран пост блек метъл стил, характерен с използването на кийборд и минималистични акустични перкусии. Обявени са две дати за концертите - четвъртък 29.1.2009 в Бургас, Младежки дом, и в София, клуб Blue Box на 31.1.2009, събота. Sodom (07.2.2009, София, зала "Христо Ботев") наминават за трети път, но за да е различно сегашното участие, то ще е по системата две в едно в съвместен концерт с Grave Digger, които пък ще са съвсем за първи път у нас. За втори път е и немската траш-метъл машина Kreator с концерт на 08.2.2009 в София, зала "Универсиада". Не бива да пропуснем и един феномен на хардрок небосклона - финландска група от град Рованиеми - Lordi. Групата се прочу с буквално втрещяващата си изява на "Евровизия" през 2006 г. и спечели с песента Hard Rock Halleluja. Участието им бе толкова странно и алтернативно, че този път "балканско-славянският заговор" не успя и руснакът Дима Билан остана на второ място. Lordi ще забият на 06.3.2009 в София, зала "Христо Ботев". Като завършек на тази секция в този текст може да добавим и първото гостуване на техно/индъстриъл групата Combichrist. Това е почти убийствено сериозна група, изпълнена с решимост, индъстриъл лудост, техно ритми и агресивен звук (29 март в София, клуб Blue Box).


Едно (първо) участие у нас се очаква с голямо нетърпение, и то отново е на финландци - група The Rasmus, 12.2.2009 София, зала "Универсиада", която трябваше да се появи още октомври. Дарк поп-рок/прогресив бандата има изключителен успех - седем златни и платинени албума, две награди на MTV European Music Awards и много друго. Педстои среща с мултиплатинената бритпоп звезда Джеймс Блънт - "носител на две награди "Брит", владетелят на всички чартове". Тук организаторите не са си позволили рискове с концертната локация и мястото е зала 1 на НДК, а срещата на 22.2.2009.




Истерията ще достигне своето кресчендо, когато на 18 май 2009 г. в София, на стадион "Васил Левски" за втори път "с мегапродукция, зашеметяваща мултимедия и ново ултравпечатляващо шоу" ще свирят "боговете на електо-синт-попа" Depeche Mode".


Носталгия


Много от нас чакаха толкова дълго тези групи, че вече не сме сигурни дали искаме да ги видим на живо. Британската прогресив рок група Marillion ще се появят на 21.2.2009 (София, зала "Универсиада"). Музикантите се погрижиха за новини около себе си и станаха поредните, разпространили безплатно албум. Друга прогресив рок група - Asia, за първи път ще забие в България, и то в оригинален състав. Концертът е на 22 март 2009 г. в зала 1 на НДК , а бандата ще изпълни някои от вечнитe класики от репертоара не само на Asia, но и от тези на Yes, King Crimson, The Buggles и Emerson, Lake & Palmer.


Електронната музика


За електронната музика в България сезон 2009 се открива в клуб Escape на 15.1.2009 с David Vendetta & Mikah (за втори път в България), следвани плътно на 17 януари от Джош Гебриъл (дуото Gabriel & Dresden) и на 21.2.2009 пак в Escape от Ръсел Смол и Джеймс Уилтшър, британски диджеи, по-известни като Freemasons. Следва 6 март, София, зала "Универсиада" и третото поредно явяване у нас на феномена Sven Vath, този път с нов албум - The Sound of the 9th Season. Нещата продължават в същия открито комерсиален дух с едно великденското парти с Paul Van Dyk представен ни като "най-желания DJ в света" на 18 април в Зимния дворец.


Хип-хоп


Ситуацията придобива сериозни очертания с появата на Ерик Шърман и Париш Смит, по-известни като EPMD. Това е една от значимите ийст-коуст хип-хоп групи. Основана е през 1986 в Брентууд/Ню Йорк. EPMD е акроним означаващ Erick and Parrish Making Dollars. Думата бизнес се използва във всеки от албумите, което определено характеризира дуото като концептуални автори. We Mean Business е техният последен албум след почти девет години пауза в звукозаписната дейност и идва тъкмо навреме за концерта в София на 26 февруари в зала "ниверсиада"


Джаз


Този сезон засега носи малко новини за почитателите на джаза. Първата интересна проява е концертът в пловдивския клуб Lebowski (24.1.2009) на фюжън формацията Roy Powell Peek Experience Trio от Норвегия. Базираното в Осло трио e основано от англичанина Рой Пауъл (клавишни) а в състава още са включени норвежецът Пер Матисен (бас) и българинът Иван Македонов (барабани). Несъмнено най-очакван за момента е концертът на Джордж Дюк (17.5.2009, София, зала 1 на НДК) - един от най-големите джаз пианисти изобщо, а и несъмнен лидер на джаз-фюжън-фънк философията. Сред имената, с които през годините Дюк пресича творческия си път, са Дон Елис, Дизи Гилеспи, Франк Запа, Джулиън "Кенънбол" Одърли, Стенли Кларк, Куинси Джоунс, Джордж Клинтън, Били Кобъм. Многократно е номиниран за наградата "Грами" - както за изпълнител, така и за продуцент. Печели престижната награда за продуцираните от него албуми Tutu (1986) на Майлс Дейвис и Heart's Horizon (1990) на Ал Жиро.


Уърлд музика


Все по-популярна напоследък и у нас става т.нар. уърлд музика - термин, който може да означава буквално всичко, стига да не е англо-саксонски поп и рок. Този път уърлд музиката у нас се появява на 28 януари 2009 в София, в зала "България" под формата на танго с участието на квартет Tanguarda и танцьорите Селин Руиз и Дамян Розентал, които изпълняват аржентинско танго нуево в типичната за този жанр формация - пиано, бандонеон, цигулка, контрабас. Интересното е, че пианистката на квартета е Мария Мартинова - българка, която Алексис Вайсенберг лично избира за своя мастер клас. Квартетът е основан в Холандия, където живеят и работят трима от членовете му, но всеки от музикантите произхожда от различна страна в Европа. На изпълненията на виртуозите от "Тангуарда" ще танцува френско-аржентинската двойка Селин Руиз и Дамян Розентал, принадлежащи към най-новото поколение танго танцьори.


Друга уърлд мюзик формация, която би трябвало да ни зарадва на 06.2.2009 в зала 1 на НДК за втори път, е Afro Cuban All Stars. Не се учудвайте, че у нас групата се рекламира като Havana Lounge - Live From Buena Vista. Историята е объркана, но ако трябва да я разкажем накратко, Afro Cuban All Stars са реално съществуваща група, от която някога в записите на Рей Кудър за албума Buena Vista Social Club се включват вокалистът Ибраим Ферер и пианистът Рубен Гонзалес. Днес и двамата за съжаление не са между нас. Някак нещата в случая напомнят на сръбските духови оркестри, които, щом преминат границата на Калотина, веднага стават Underground. Шегата настрана - Afro Cuban All Stars са добра кубинска група и тъкмо у нас не е уместно да се рекламират с отразената светлина на Buena Vista. Още повече, че те притежават много по-джазориентирано звучене в сравнение с традиционния BVSC.


Концерти и фестивали на Балканите:


Истанбул:


13; 14 и 15 март 2009: Джаки Терасън - Istanbul Jazz Center


25 март 2009: Уейн Шортър - Is Sanat Istanbul Hall


9 май: Мишел Камило - Is Sanat Istanbul Hall


22 май: Тумани Диабате


Истанбулският джаз фестивал е традиционно през юли, а измирският най-често през март-април


Струва си да погледнете и в програмата на престижния клуб Babylon


Атина:


Тук препоръката ни е Half Note Jazz Club и имена като фадо певицата Joana Amendoeira, оригиналната група на Джеймс Браун - James Browns Soul Generals, турската електро формация Orient Expressions, нуево фламенко сензацията La Shica и бенинският джаз китарист Lionel Loueke


Скопие:


Етно/уърлд ориентираният Offest е в края на май, а прочутият скопски джаз фестивал обикновено е втората половина на октомври.


Сърбия


е богата на събития - за начало споменаваме популярния и у нас фестивал Exit провеждан в Нови Сад и легендарния фестивал на духови оркестри в Гуча обикновено в началото на август. По-малко известен обаче е провежданият в Ниш "Нишвил джаз фестивал" с почти 30-годишна история и ексклузивен списък от изпълнители. Заслужава внимание и фестивалът за експериментална музика "Ринг ринг".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: