С концерти и спектакли отбелязват 140 години от създаването на  читалище Съгласие
С концерти и спектакли отбелязват 140 години от създаването на читалище Съгласие / netinfo

С поредица от инициативи през тази година читалище “Съгласие” Плевен ще отбележи 140-тата годишнина от създаването си. За честването е създаден и инициативен комитет, негов председател е депутатът Румен Петков.

Проявите за юбилея ще започнат с концерт на Плевенска филхармония на 20 февруари от 19.00 часа в зала “Емил Димитров”. Премиерата на балетната постановка “Грозното пате” с диригент Пламен Марков ще бъде на 23 март. През април проявите ще са три. Фолклорен спектакъл “Обредност българска” на площад “Възраждане” ще бъде представен на 18 април. От 22 април стартира студио “Нещата от живота”. Всяка сряда в камерната зала на читалището плевенчани ще могат да се срещат с изтъкнати личности от различни сфери на обществения живот. Два дни по-късно ще започне и “Мюзик експрес”. Всеки втори и последен петък от месеца на естествената естрада на читалището в Градската градина ще се изявяват самодейни рокгрупи от Плевенска област.

Барелеф на Емил Димитров пред концертната зала, носеща неговото име, ще бъде открит на 15 май. От 19 до 23 май ще се проведе второто издание на конкурса за млади оперни певци “Гена Димитрова”. През септември ще бъде учреден литератуен конкурс на името на Петър Ковачев. За октомври е предвидено отбелязването на 30-годишнината на ансамбъл “Мизия” и 60-годишен юбилей на Михаил Денев.

Подробности за инициативите чуйте от Румен Петков в звуковия файл.